BUILDING // MONTREAL COMMUNITY

 

Year:

2011
Collaborators:

Alvarez Architects
Location:

Guadalajara,

Jalisco.
Status:

Finished
Type:

Residential building.

Area :

2,500 m2

Project leader:

Architect Salvador Covarrubias

Juan Alvarez

Team:

Cianni Abogouche

Marisol monroy

Kenet kasten

Manuel Ochoa

Ricardo Gonzalez

Alan Delgadillo.

Description:

 

The development of the project is based on creating independent modules so that each unit is unique, thus we ensure that the building is not a reliable repetition of its floors, giving each individual their unique character.

Located in one of the neighborhoods with the highest added value in the metropolitan area of Guadalajara, the Providencia neighborhood, the building is on a corner that enjoys excellent views, in addition to having a primary school across the street, this ensures that the views do not they will be engaged.

The building contains 6 luxury apartments, each one different from its neighbor, units that have a living room, dining room, kitchen, service bedroom, 2 or 3 bedrooms, 1 and 2-level apartments, balconies, 2 penthouses, in addition to having a roof garden, terraces and parking in a semi-basement.

 

The shape is obtained from the superposition of cubes at different angles, generating an interesting facade. In its interiors we find apartments with luxury finishes and with its own personality in its design.

 

Our proposal was based on the development of the project from the dissemination of independent modules creating unique spaces and generating each department with a different aura, so no department is the same as another giving autonomy and developing dimensions for different users, from the single person , even the large family, integrating a community within the same project.

The exterior of the building has an evident materiality and structural construction with non-linear lines that result in a large cube with overlapping and stylized geometries. An aluminum panel was used that expresses a color and to a certain extent a discordant materiality within its harmony.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

GROUND

It is located on a corner between quiet streets, around it are single-family homes, and across the street a school.

 

PARKING LOT

We delimited the parking area taking advantage of the entire area of the land by developing a basement.

 

VERTICAL CIRCULATION

The first thing that defined the project was to take advantage of its corner condition, for this reason the pedestrian entrance, access to the parking lot and the vertical circulations of the stairs and the elevator were located in the area furthest from it, in order to free up the areas for housing.

1/18

MAXIMUM VOLUME AND SHADOWS

The maximum volume was defined with the shape of the land, it would cast its shadows towards the neighboring farms, thereby deteriorating the comfort of its neighbors, as well as darkening the school. With this in mind, it was determined to "push" the faces that adjoined towards the street, thus moving away the shadows of their neighbors to preserve the pre-existing harmony in the environment, as an added value this gesture provided private terraces for the two ground floor houses.

UNITS

With the maximum area defined from the volume generated and the location of services and accesses, we proceeded to develop 6 housing units, with the qualities of a house, making each one different and autonomous in order to create a community with different needs and requirements, to meet a wide range, from single person to family, a level departments and two floors, with two or three bedrooms integrating a community within the same project.

FINAL VOLUME

We arrange the six units on five levels creating views towards different points, the ground floor units as well as those on the last level have open and private terraces. We set ourselves the goal of reflecting the unique character of the units in the final shape of the building, generating a zig-zag movement in the façade and covering the walls of these with different materials, thus the project develops coherently inside and outside , respecting the environment.

A study of the projections of the shadows was carried out so as not to affect the contiguous lots and thus generate a healthy environment not only in the project, but also in its surroundings to avoid discomfort towards other farms.

 

At the same time, the effect of the winds on the building was studied and the sanitation of the spaces in it was guaranteed.

In Montreal, COCCO respected the architectural traditions of Providencia, an old part of Guadalajara drawn mainly during the eighties, to create a five- story apartment building with the dimensions of a large and spacious house.

The windows respond to the design of the interior spaces, where fully functional elements are appreciated such as the two staircases that were each created in a personalized way.Montreal is basically a large cube of atypical shapes that obey a nature based totally on functionality and intimate it in a broad way.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

RELATED PROJECTS

  • Gris Icono Houzz

Guadalajara Jalisco

Mexico.