RDFL BUILDING

 

Year:

2012

Location:

Guadalajara Jalisco

Status:

Idea

Type:

Contest by invitation

Mixed Building

Project leader:

Architect Salvador Covarrubias

Arch. Arcelia Cornejo

Collaborators:

Arch. Jose Luis Pimentel

Description:

 

COCCO was in charge of developing the conceptual proposal of a mixed building that would be equipped with offices, apartments, commercial area, parking and common areas, at the intersection of Calle Florencia and Av. Rubén Darío.

 

Our proposal was based on the development of these terms:

Av. Rubén Darío is a road in Guadalajara with one of the best capital gains in the city, there are great economic movements, we see large buildings and shops with the best franchises and brands.

Doing a project on this avenue put us in competition with these situations. After analyzing the context in which the proposal would be developed, we agreed to create a building, which, although not very large, would be easily recognizable and assimilable, both for pedestrians and residents, in this way the building would be unique, and with this the idea of desire for the object was generated, which was the main conditioning factor.

 

The physiognomy of the object is created from the maximum use of the surrounding views, generating views from and towards the building, also in this way an environmental health is guaranteed within it, since it will have excellent air circulations and maximum use of the sun without be affected by its radiation, and thus the minimum use of mechanical systems for cooling is achieved, saving on energy consumption, both economically and ecologically, thanks to its bioclimatic properties due to the simple way in which it was designed.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

COCCO respected in the RDFL Building the architectural traditions of Providencia, an old area of Guadalajara drawn mainly during the eighties, to create a five-level apartment building with the dimensions of a large and spacious house.

The windows respond to the design of the interior spaces, where fully functional elements are appreciated such as the two staircases that were each created in a personalized way.

RELATED PROJECTS

  • Gris Icono Houzz

Guadalajara Jalisco

Mexico.