Nest

 

Year:

2016

Location:

Jalisco

Status:

Finished

Type:

Residential

Project leader:

Architect Salvador Covarrubias

Area:

275 m2

DESCRIPTION:

 

The development of this project was directly based on the immediate context and environment of the land.

 

Our proposal was based on the development of the house with the main view towards the front, towards the street, which is a semi-private road, since after our land there are only 3 more lots, which guarantees that it will be minimal the circulation in this, immediately from this road there is a 3-meter ravine and below the main avenue of the subdivisions, with which uninterrupted views of the city skyline and its mountains are guaranteed.

 

At the back of the land there is a drop of more than 4 meters on a hill that, when traveled, leads us to the golf course, this was an important point that determined the entire project; Main views to the front and use of the height to clear the hill and be able to see towards the golf course, which gave us the perfect excuse to generate a large Roof Garden that takes advantage not only of this view, but of 360º of all the terrain.

However, the beautiful location of the land is overshadowed by the orientation, since just as nothing blocks the view towards the front, also in a parallel way, the setting sun bursts without any type of blocking towards all the interior spaces, which was one of the main objectives to be solved, by means of 2 diversions, one in a natural way, taking advantage of the existing trees in front of the land, and transplanting the few trees that were removed to make the access; the other was the development of an architectural screen, by means of a blind wall in which we developed incisions and perforations to block the direct passage of the sun, but without blocking the main view of the house to the outside.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Land & environment:

The land has a natural slope at its rear. The solar orientation of the land is not ideal, the sun rises from the back of the land, and during the afternoon it will be directly in front during the hours of greatest sunshine. Therefore, the distribution of the project is based on sending the views in a biased way towards the city. In the land there is a great vegetation of oaks and cedars.

 

Minimum tree removal:

The project was strategically located to carry out the minimum removal of trees, which are preserved not only for ecology, but also because they function as a natural curtain towards the interior of the house.

 

Maximum use of area:

The plants are distributed equally to make the most of the land and this in turn generates a large roof garden, and to be able to expand the views to the outside.

 

Optimal views:

Escaped and slanted views are generated to the outside to take advantage of the views of the front towards the city, the roof garden is created to generate 360 views both in front of the city and to enjoy the views towards the golf course in the back of the ground.

Creation of patios:

The patios help regulate the internal temperature of the house, as well as creating independent environments from the outside.

 

Natural screen:

The existing vegetation works as a natural curtain for the project to limit the solar incidence on this face.

 

Architectural screen:

Solar incidence is delimited with the creation of an architectural screen that limits and filters direct sunlight into the master bedroom.

 

Bioclimatic properties:

Due to the shape and orientations of the project and taking advantage of the existing trees, a screen was created to block the solar incidence at sunset.

Inside the house an internal patio with vegetation typical of the area is projected, in it is the main axis of the house, the back wall crosses the three levels vertically connecting the spaces and filling them in turn with lighting and ventilating each room, in this wall a vertical garden has also been designed, in the main entrance to the house this scheme was repeated in another wall that exceeds the three levels, generating a wide green area inside, outside and in the middle of the house, developing a habitat for some wild species, especially birds. The land is surrounded by vegetation and wild animals, so the façade, in this series of windows and circular openings, was used to "create" habitable spaces for the surrounding fauna, creating a kind of birdhouses and water troughs in said subtractions, Even before finishing the work, a couple of families of birds had already "settled", hence the house immediately acquired the nickname "La Pajarera",

"The House of the Birds", "The Nest House", or "NEST".

 

RELATED PROJECTS

  • Gris Icono Houzz

Guadalajara Jalisco

Mexico.