PHANTOM 01

Year:

2016

Location:

Zapopan, Jalisco
Status:

In construction
Type:

House

Area:

370 m2

 

DESCRIPTION:

 

The cubes of the house represent the members of the same family, who not only exist as individuals but also as a whole. The configurations of the cubes give possibilities of individual space, at some point touching each other and overlapping each other to generate friction zones. The family of 6 members, father, mother and four children, two of whom are over 20 years old and the other two under 10 years old, which generates a unique interaction.

 

They have one of the largest nurseries in Guadalajara, as well as a company dedicated to the recycling of materials such as PET, with which they manufacture bags for plants, as well as flowerpots, so the main focus of this project in addition to the needs one of them is to create an ecological and sustainable home.

 

Ecological or "green" architecture is commonly centered in a very orthodox form characterized by a lifestyle of guilt and sacrifice. It is often at odds with comfort or good taste and instead brings us the promise of a life of hard work that will be rewarded with prosperity. This project tries to link and reach an agreement in which the environment is benefited while the inhabitants of the house do not sacrifice their comfort. For this, the project uses several ways to achieve it, by mechanical and natural means and by taking advantage of the immediate environment.

1/10

Through photovoltaic panels, solar light generates and stores energy for the house, a solar heater, and a rainwater collection system which filters the water and reuses it for irrigation and for bathrooms throughout the house. Filtering is powerful so that all water is suitable for human consumption and ingestion.

 

The location and orientations of the land were studied to generate pleasant weather conditions in each space of the house, on the ground floor eaves are created to reduce the solar incidence, creating porches, terraces and platforms around the construction, continuing with this on the ground floor. high, the rooms are "turned" with respect to the ground floor to again avoid solar incidence and reduce the consumption of artificial air conditioning.

 

Large green areas surround the house to generate a fresh environment, the materials that have been used are manufactured mostly on-site, thus avoiding the transportation of prefabricated finishes and thus the burning of fuel. The general floor is polished concrete, as well as the slabs, the exterior coatings are also manufactured directly on the construction with oxidized cements, the use of these materials adds another ecological point to that project by reducing the carbon footprint.

 

The name PHANTOM 01 comes from this description as it tries to go unnoticed by the environment, altering it as little as possible.

FIRST FLOOR:

PARENTS HOUSE

At this level there is an open plan, with the common areas and the master bedroom with its bathroom and dressing room, plus a large reading area.

 

Everything opens to the outside through windows to take advantage of the views of the garden.

SECOND FLOOR:

CHILDREN'S HOUSE

The second level houses the children's rooms, generating landscaped terraces for each room and thus giving privacy and independence, while promoting direct interaction between themselves thanks to the living areas on this floor.

DESIGN:

Once the program had been defined and its separation into plants, the immediate context of the batch was studied.

The free ground floor, open to the outside and glazed, with large gardens whose function is to separate the public areas from the main row, but at the same time to unify the project as a whole, integrating the exterior and interior at all times .

The distribution of the upper floor responds to the independence of the areas, as well as to the solar orientations, whose incidence is carefully entered into the enclosures. The land was used to the maximum and new green areas were created to take care of the sanitation of the spaces.

RELATED PROJECTS

  • Gris Icono Houzz

Guadalajara Jalisco

Mexico.