TPL-08

 

Publications:

http://www.archdaily.mx/mx/804768/tpl08-cocco-arquitectos

https://www10.aeccafe.com/blogs/arch-showcase/2017/03/23/tpl08-in-tapalpa-mexico-by-cocco-arquitectos/

http://zshid.com/?c=posts&a=view&id=1172

 

Year:

2016

Location:

Tapalpa, Jalisco

Status:

Finished

Type:

Rest house

Project leader:

Arch. Salvador

Covarrubias

Arch. Arcelia Cornejo

Photography:

Alejandro Souza

Area:

75 m2

 

DESCRIPTION:

 

The land belonged to an old hacienda, which over the years was subdivided, leaving this site which at the time functioned as a pasture, in it was a wooden structure that supported a roof of more than 100 years ago .

 

The request of our clients was clear, to develop a rustic country house for the area, which will be used for rest purposes on weekends and holidays, but at the same time it was to rent and from there generate a constant income Besides this, one of the most important issues was not exceeding the limited budget.

 

For these determinants it was decided to make a project that has the facility of short-term growth, so a one-level construction was projected, with two rooms separated from the common area by means of carpentry plug walls, which are They will be dismantled and recycled to be used on the second level, freeing up a large area on the ground floor and thus creating a living area in it.

nominacion archdaily.png

Nominations:

Building of the Year Archdaily

 

A proposal was developed that will be repeated on the upper floor, reducing the costs of the future expansion by following a wall-on-wall scheme, also the construction system that was used was proposed to reduce costs and time, the materials are apparent and native to the zone, which reduces the consumption of CO2 in its transportation in addition to being manufactured with natural raw materials, such as adobe, wood and floors.

 

With these points as the main determinant, a work was achieved that in a healthy way will grow as necessary and economically viable, since the rent of the cabin will cover the expenses for the growth of the construction.

Structural Core:

A simple construction system based on a prefabricated jalcreto vault and steel beam is chosen to reduce costs, this system does not allow large overhangs, so a structural core is placed that divides the area into 2 main parts, the bedrooms and the coexistence area.

 

Plug Walls:

Carpentry walls divide the space to separate the aforementioned areas, this so that in the future said plug walls can be dismantled and reused on the upper floor when building the new stage.

 

Service Core :

The service is placed in the center to create patios to ventilate and illuminate the areas, by separating from the main structure of the construction, the space is freed so that on the upper floor there is more play in the accommodation of future units.

1/10

Tapalpa environment:

Tapalpa is a magical town full of old haciendas that date back more than 200 years. One of these farms occupied an entire block and over time it was divided little by little and belonging to different families, one of the largest existing sections belongs to this family, who decided to subdivide it again.

 

Ground:

Where formerly the paddock was located, the interior of the house was divided into 2 lots, in one there was access by means of a ramp, in the other there is still the original roof of the farm.

 

Cut & Remove:

The area to be intervened is delimited and the wooden beams and columns are recovered as much as possible, which will be reused for the roof garden railing and for the furniture of the new house, it is also planned to be used for shelves and shelves, the tile on the other hand, it will be used to fix the roof of the old house and for future works.

 

Adobe walls:

The area that is destined for the new construction is flanked on three of its sides by adobe walls, some of which belong to the original construction, which will be used to save costs and add character to the new house.

Endemic Materials:

The pine wood windows of the area and the beams of the paddock, as well as the use of slat brick, adobe, floors and walls polished in situ guarantee the sustainability of the project from 2 fronts, they make the construction bioclimatic reducing the use of artificial heating and ventilation, and carbon consumption is reduced by not having to carry materials from out of town.

 

Roof Garden:

The roof is delimited with the walls of the staircase, reducing in the future the cost of expanding the house on a second level, and for now it is used as an outdoor terrace with views of the mountains.

 

TPL-08:

Ecologically and economically sustainable house, both in cost, as construction, maintenance and materials.

The structural system used was the prefabricated jalcreto vault and apparent steel beam, a continuous space was created only divided by a core of structural walls that separate the space, giving a lot of freedom on the upper floor to be able to be integrated again during the second stage of construction, which involves the growth of the upper floor to develop 2 more rooms and a play area, or distribute the space to create up to 4 rooms, the possibilities are not limited, since the separation will be of walls of carpentry again.

A proposal was developed that will be repeated on the upper floor, reducing the costs of the future expansion by following a wall-on-wall scheme, also the construction system that was used was proposed to reduce costs and time, the materials are apparent and native to the zone, which reduces the consumption of CO2 in its transportation in addition to being manufactured with natural raw materials, such as adobe, wood and floors.

 

With these points as the main determinant, a work was achieved that in a healthy way will grow as necessary and economically viable, since the rent of the cabin will cover the expenses for the growth of the construction.

RELATED PROJECTS

  • Gris Icono Houzz

Guadalajara Jalisco

Mexico.