COUTHIER

Location:

Zapopan, Jalisco  

Status:

In construction  

Type:

contest by invitation

Winner

Area:

12,500 m2  

Scopes:

Architectural projectYear:  

2015  

Project leader:

Arch. Victor Leal ( Qvo CORP ) qvocorp.com

Arch. Salvador Covarrubias ( COCCO )

Collaborators:

Arch. Jose Pimentel

Arch. Abraham Velazquez

Architect Kim Robledo

Arch. Mosiah Iñiguez

Mr. Moises Gutierrez

Arch. Rodolfo Garcia

Arch. Alexandre Larouche .

Description:

 

On this occasion, our friends from Qvo CORP invited us to collaborate in an invitation contest for the development of a proposal for the construction of more than 12,000 m2 in which common areas, gardens, shops, plaza, gym, parking and buildings are contemplated. of apartments with their amenities.

 

This project began as a contest by invitation, in which 6 design and architecture offices from Guadalajara participated.

 

Our proposal was the winner of the project due to its integration into the immediate environment, due to the adaptability and flexibility that was achieved.

 

GROUND

Located at the intersection of Av. Manuel J. Clouthier and Av. Tepeyac., In its back part it adjoins Calle Arquitectos, which is more than 3 meters in height difference with respect to the aforementioned intersection of avenues .

 

DRAFT

The construction of more than 12,000 m2 is planned between shops and residential buildings, plus parking lots, which were an important point for the development of our proposal.

 

 

HIGH COST

315 parking spaces need to be located to cover the amount of vehicles required by the entire project, plus bike ports, in order to cover this need, 2 basements would need to be generated that cover the entire area of the land, doing the latter would be extremely expensive and not really there would be a benefit for it.

 

1 BASEMENT

With only one basement the need of the residents of the housing buildings is covered, this also considerably reduces the cost.

 

2 LEVELS

To cover the remaining number of parking spaces, 2 more levels are generated, one at level 0, the intersection of the avenues, and another takes advantage of the unevenness of the back street.

 

COMMERCE & PLAZA

The largest possible area is freed up to create a large plaza and public accesses, which create an area for cultural programs, shows, and outdoor events and provide space for the city.

 

LEGAL RESTRICTION

78 apartments were requested which, to be healthy and ventilated, would generate an extremely narrow and too high volume, creating a legally unsustainable tower.

MODULES

By creating 4 modules of the same dimensions, the sanitation of the spaces is guaranteed by ventilating and lighting each area as it is separated from the other modules, however this would generate a general lack of control in the distribution of this area.

 

CONTROL

The four modules are integrated into 2 buildings, thus creating less conflict for the residents of this condominium. But the views are affected by being a large mole.

 

GUARANTEE VIEWS

The two modules are shifted to guarantee the sanitation of the spaces and at the same time take advantage of the optimal views of each module.

 

ROOF GARDEN & CLUB HOUSE

The roofs of the commercial areas are used to generate 2 types of areas, private in which are located playgrounds, sundeck, swimming pool and a large semi-public area, multipurpose of more than 1,000 m2 that can function privately for residents or Open it to the general public depending on the occasion, to be used as a commercial annex, tianguis, cultural events and more, it offers a shared space with the city.

MODELS

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

IMAGES

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

RELATED PROJECTS

  • Gris Icono Houzz

Guadalajara Jalisco

Mexico.