HALF PARK

 

Year:

2011

Status:

Competition

Type:

ARQUINE CONTEST

First Honorable Mention

Equipment:

Carlos Fortes

Eduardo Delgado

Paola Gacía

Daniel Villanueva

Benigno Carmona.

Collaborators:

Plug In Studio

Project leader:

( COCCO )

Architect Salvador Covarrubias

(Plug In Studio)

Arch. Saul Cruz

Architect Gerardo Villar

Arch. Alberto Villar

Description:

 

Arquineis an international magazine of architecture and design, which once a year holds its congress and with it, a contest focused on a particular topic and in congruence with said congress. For the XIII Arquine international contest, the theme of the Media Park in Cd. Juárez, Chihuahua was chosen.

The jury chose this project over many others for its proposal, assigning it the first honorable mention in a competition that lacked a first place.

 

PLUG IN STUDIO
It is an office dedicated mainly to virtual modeling, we worked with them together to develop this proposal.

 

PUBLICATIONS:

ARQUINE No. 56

http://blogs.iteso.mx/arquitectura/proyectos-estudiantes/

Central axis

LIMIT CONCEPT
The central axis organizes two large spaces creating a gesture that evokes the collective memory of the duality lived on the border. It is a space of transition between the exterior and interior, which at the same time converges and forms a continuous place articulating the program, and generating a feeling of shelter. This axis is capable of adapting its function as a plaza, park, market, being a flexible space that responds to the needs of the context.

 

Patios
PUBLIC SPACE

A concept of recovery is proposed from the existing abandoned public spaces scattered throughout the city, in which commercial, sports, educational and leisure programs are integrated within the building with the purpose of integrating the city and its people, as well as improving the life conditions. A system of patios embedded within a mesh was designed with dimensions large enough to contain its own programs, in addition to serving as a source of natural light. These patios are linked by six large axes that connect the program without interfering with its internal circulations.

Plaza Superior

CONTINUITY LEVEL 0
The project seeks an integration and urban permeability through the passable roof, which, due to its organic form, establishes a semantics with the topography of the environment and manages a large public space at street level, proposing a new way of exploring and experiencing the city. The program takes place on the lower level, being an orderly and closed space, but maintaining a special relationship with the environment.

Areas
DISTRIBUTION

The project is intended to be an element of urban centrality to revitalize the area and give it the strength intended by PRONAF. The design is organized in two large blocks, containing the most dynamic part of the program in the northwest area, such as the skategraffitipark, auditoriums and cafeteria; and leaving the more intimate program such as the library, video library, medialab and administration in the southeast area.

RELATED PROJECTS

  • Gris Icono Houzz

Guadalajara Jalisco

Mexico.